Росія оштрафувала Twitter аж на $46



Американську компанію Twitter вперше оштрафували в Росії за відмову надати інформацію про російських користувачів. Штраф складає 3 000 рублів. Про це повідомляє «Коммерсант».
Суд Таганського району Москви призначив Twitter штраф за відмову надати інформацію про локалізацію персональних даних російських користувачів сервісу. Компанію визнали винною за статтею 19.7 КоАП РФ ( «Неподання відомостей (інформації)»), розмір штрафу – 3 000 рублів. Це мінімальний штраф за цією статтею. Максимальний становить 5 000 рублів.
Представник Twitter повідомив, що розгляне питання про оскарження цього рішення після того, як вивчить постанову суду. Під час засідання представник відповідача повідомила суду, що вважає претензії відомства необґрунтованими, так як з протоколу незрозуміло, за що конкретно Twitter притягується до відповідальності. Також представники Twitter в суді підкреслювали, що «Роскомнадзор» не міг залучати її до адміністративної відповідальності, так як це іноземна компанія.
З 1 вересня 2015 року російське законодавство про персональні дані зобов'язує зберігати особисті дані громадян на території Росії. В середині грудня минулого року регулятор звернувся до Twitter і Facebook, щоб ті відповіли на ці вимоги. За словами «Роскомндзора» компанії представили «формальні відповіді» без конкретики.
Як наголошується в матеріалах суду, Twitter, зокрема, двічі не надала схему робочих місць, на яких розміщені дані користувачів соціальної мережі, і копію договору оренди. В результаті 21 січня відомство почало адміністративне провадження відносно Facebook і Twitter.
Гендиректор Facebook Марк Цукерберг заявляв раніше, що Facebook відмовиться зберігати дані користувачів в державах, які порушують права людини, і додавав, що в компанії готові до блокування в цих країнах.
Нагадаємо: у грудні минулого року «Роскомнадзор» оштрафував американську технологічну компанію Google на 500 000 рублів (понад $7500) за невиконання російського законодавства. Оператори пошукових систем в Росії зобов’язані виключати з результатів пошуку посилання на ресурси, які є забороненими на території РФ. Задля цього їм треба підключитись до федеральної державної інформаційної системи, яка містить перелік заборонених інтернет-ресурсів.

0 Коментарі